Sent om sider ska den högnivågrupp av 5 stats- och regeringschefer från Afrika samt AU-kommissionens ordförande resa till Libyen för att ”föra samtal” med parterna, Khadaffi respektive Nationella rådet i Benghazi. Men eftersom säkerhetssituationen är svår i Benghazi måste man träffa rådet på annan plats, oklart var.
Medan AUs freds- och säkerhetsråd i ett beslut avrådde från all utländsk militär intervention i Libyen, lyckades Arabligan (LAS) trassla till sitt uttalande så pass att det kan ses som ett medgivande av utländskt genomförande av flygförbudszonen. AU är alltså rätt så offside vad gäller Libyen, och det finns flera förklaringar till detta.
Libyen har länge mutat sig fram genom Afrika, särskilt Sahelländerna och flera västafrikanska stater har tagit emot betydande summor av Khadaffi. Folk är rädda för honom, helt enkelt.
Fem medlemsstater i AU betalar över 60 procent av organisationens budget – Sydafrika, Nigeria, Egypten, Libyen och Algeriet. Libyen och Egypten står för vardera cirka 14 procent av budgeten, och redan nu känns konsekvenserna av utvecklingen i Nordafrika av.
AU-kommissionen uppträder närmast ”chokad” på grund av den simultana hanteringen av kriserna i Libyen, Elfenbenskusten och Sudan. Somalia får man ”ta till kvällskaffet”.
Ovanpå detta hotar alltså också en budgetkris, en del löneutbetalningar har stoppats, man kallade givarna och bland annat Sverige till krismöte.
Samtidigt har något av en maktkamp inletts mot bakgrund av utvecklingen i Nordafrika. Försvagningen av Egyptens, Libyens, Tunisiens och även Algeriets externa agerande har gjort att Sydafrika seglat upp som stark aktör på den afrikanska kontinenten. Etiopien har länge fört Afrika talan i klimat- och ekonomiska sammanhang internationellt.
Frågan är hur länge denna maktförskjutning i AU håller i sig, innan Egypten återetablerar sig.
Närmast följer vi hur högnivågruppens besök i Tripoli kommer att genomföras samtidigt som flygförbudszonen träder i kraft.
Panelen består av president Zuma, Sydafrika, Touré från Mali, Museweni från Uganda, Sassou Nguesso från Kongo och Abdelaziz från Mauretanien, dessutom AUCs ordförande Jean Ping.